BLOGG Mind Body Balance

Lena brinner för en friskare och mer hållbar värld. Hon är klinikchef på Paleo Institute och har en bakgrund som VD och hållbarhetschef. Hon sparrar gärna företag som vill satsa på sina medarbetares välmående.

Lena är utbildad i evolutions- och funktionsmedicin, mindfulness, stressreducering och terapeutisk yoga. Hon har specialiserad sig på hjärnans hälsa, biologisk ålder, övervikt och autoimmunitet.

1. Vilka är dina bästa biohacking-tips?

Biohacking behöver inte vara extremt eller förbehållet enbart för nördiga individer. Det handlar helt enkelt om att optimera sin hälsa, både fysiskt och mentalt. Vi är alla unika, så det finns ingen universell lösning som passar alla. Men en bra startpunkt är att återskapa vissa element från vårt ursprungliga jägar- och samlarliv i vår moderna vardag. Det är där våra gener fortfarande befinner sig.

Vi är genetiskt anpassade för en miljö där vi emellanåt möter utmaningar och stressorer med perioder av vila och återhämtning. Vårt moderna samhälle, med dess bekvämligheter och ständiga mentala stress, skapar en obalans som påverkar vår hälsa negativt. Att prioritera en god nattsömn, äta näringsrik och oprocessad mat, motionera regelbundet och ibland utmana kroppen genom periodisk fasta, exponering för kyla eller värme är några exempel på hur vi kan närma oss en mer genuin och balanserad livsstil. Viktigt är också att inte glömma bort återhämtning och vila.

2. Fler kvinnor blir sjukskrivna pga stress. Vilka är dina bästa råd till dem?

Både män och kvinnor blir sjuka av stress i dagens samhälle, men kvinnor är oftast mer hormonellt känsliga än män och stress handlar helt om hormoner. Att vända skutan när stressen har blivit för påfrestande och att undvika stress helt är svårt. Mitt råd är att i stället fokusera på att stärka din egen förmågan att hantera stress på ett mer robust sätt.

Mindfulness är en kraftfull och väl beprövad metodik som har visat sig vara effektiv för att träna hjärnan att hantera stress. Det kan ta lite tid, kanske 2-3 månader, innan du märker en verklig skillnad, men det är en investering i din långsiktiga hälsa och välbefinnande.

3.Vad kan företag göra mer av för att främja sina medarbetares hälsa?

Arbetsgivare har verkligen ett stort ansvar för medarbetarnas hälsa. Att skapa utrymme för "self-care" är avgörande för att främja medarbetarnas välbefinnande och produktivitet.

I USA ser vi redan titlar som Chief Wellbeing Officer på många stora företag, vilket visar på en ökad medvetenhet om vikten av hälsa och välmående på arbetsplatsen. Det vore fantastiskt att se liknande initiativ även i Sverige. Det är hög tid att flytta fokus från friskvårdsbidrag till ett mer helhetsorienterat friskvårdsansvar.

Jag uppmanar alla chefer i näringslivet att höja blicken och prioritera medarbetarnas hälsa och välbefinnande. Att föra fram den här frågan och föreslå en diskussion om friskvårdsansvaret är modigt och viktigt. Som tidigare chef i näringslivet står jag gärna till förfogande. Ring mig!

4. Hur ser en ledig dag ut för dig?

Jag har en stor familj som är prio på lediga dagar. Eftersom jag har haft förmånen att integrera ”self-care” i min vardag, vilket kräver viss struktur och mild disciplin så kanske den lediga dagen blir en dag helt utan agenda.

5. Har du något bra boktips inom hälsa som man ”måste” läsa?

Självklart tycker jag att Jonas bok Ät och lev Paleo är en utmärkt bok för alla som vill förstå hur vi lever ett liv som matchar vår genetik. Läkaren Peter Attias bok Outlive är utmärkt och Jack Kornfields Wise Heart.

Copyright © Alla rättigheter förbehållna